Nowe podejście do zrównoważonego rozwoju jako praktyki działania - Barçadurmuş, Firat (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2020)
Globalne ocieplenie dotyka zarówno rodzaj ludzki, jak i inne gatunki. Ocenia się, że jeśli ludzkość nie będzie przeciwdziałać zmianom w dzisiejszym świecie, zarówno obecne, jak i przyszłe pokolenia staną w obliczu nieodwracalnych konsekwencji. W tym celu, aby zmniejszyć wpływ globalnego ocieplenia, należy skupić się na aspekcie zrównoważonego rozwoju. Szczególnie istotne jest wdrożenie zrównoważonego rozwoju w perspektywie indywidualnej, politycznej, gospodarczej i globalnej. Celem niniejszego artykułu jest omówienie skutków zmian klimatycznych, które są konsekwencją globalizacji i globalnego ocieplenia, zbadanie propozycji rozwiązania jednego z istotnych problemów dnia dzisiejszego, by wnieść swój wkład w rozwiązanie problemu, by przedstawić inne podejście do zrównoważonego rozwoju i zyskać nowy wymiar zrównoważonego rozwoju. Innym celem tego artykułu jest wyjaśnienie zrozumienia zrównoważonego rozwoju jako praktyki działania, praktyki wynikającej ze zrównoważonego rozwoju firm, praktyki wynikającej ze zrównoważonego rozwoju państwa i praktyki wynikającej ze zrównoważonego rozwoju jednostki. Pytanie badawcze brzmi: czym jest zrównoważony rozwój jako praktyka działania?