Ramkowanie nowej polityki wobec Azji Południowo-Wschodniej i Antypodów w Mediach Zachodnich - Rajczyk, Robert (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2020)
Nowa polityka wobec Azji Południowo-Wschodniej i Antypodów jest kluczową kwestią w programie politycznym prezydent Republiki Chińskiej Tsai Ing-wen. Celem tego rozdziału jest zbadanie poprzez analizę ilościową, zawartości światowych i azjatyckich środków masowego i ich przekazów na temat nowej polityki wobec Azji Południowo-Wschodniej i Antypodów. Proces badawczy obejmował 23 strony internetowe gazet, czasopism, stacji radiowej (Voice of Vietnam) i kanału telewizyjnego (CNA). Zidentyfikowano dwieście osiem jednostek badawczych traktujących o Nowej Polityce, której istotą jest zmniejszenie zależności gospodarczej od Chin kontynentalnych i zwiększenie międzynarodowej obecności Tajwanu w regionie Azji Południowo-Wschodniej i Południowej oraz Antypodów. Wymowa analizowanych treści poświęconych nowej polityce ukazuje Tajwan w pozytywnym kontekście jako rozwiniętą demokrację i odpowiedzialnego członka społeczności międzynarodowej, który angażuje się w problemy globalne, takich jak Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ czy Ramowa Konwencja Klimatyczna ONZ.