Nigeryjskie elity polityczne i problemy w zarządzaniu pandemią Covid-19: implikacje dla celów zrównoważonego rozwoju Nigerii - Akinrinde, Olawale Olufemi; Omitola, Bolaji; Tar, Usman (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2021)
Wpływ Covid-19 na całe życie społeczne Nigerii, podobnie jak w innych państwach, jest olbrzymi a jego pełne następstwa nie są jeszcze możliwe do określenia. Działania elit politycznych Nigerii w walce z pandemią Covid-19 sprawiły, że całe życie społeczne Nigerii zostało zatrzymane. Przedmiotem badań opisanych w niniejszym artykule jest problem zarządzania walką z pandemią Covid-19 oraz to, jakie następstwa miały działania władz Nigerii dla wzrostu gospodarczego i możliwości osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju społeczeństwa Nigerii. Wychodząc od teorii związku przyczynowego Davida Hume’a, badanie pokazuje, że nieskuteczność nigeryjskich elit politycznych w walce z pandemią Covid-19 miała znaczący, negatywny wpływ na rozwój gospodarczy oraz na zrównoważony rozwój Nigerii.