Konfederacja — polska nowa prawica między tradycją a nowoczesnością - Tomasiewicz, Jarosław (Studia Politicae Universitatis Silesiensis, 2020)
Konfederacja Wolność i Niepodległość jest nową siłą na polskiej scenie politycznej, sytuującą się na radykalnej prawicy. Sukces KWiN przełamał długotrwały monopol Prawa i Sprawiedliwości na prawicy. Artykuł analizuje strukturę organizacyjną, strategię, ideologię i bazę społeczną Konfederacji. Nowa formacja łącząc kulturowy konserwatyzm z ekonomicznym liberalizmem przypomina raczej fenomen Trumpa i amerykańskiej alt-right, niż prawicowo-populistyczne ruchy protestu w Europie Zachodniej.