Na fotografii wszystko jest inaczej. Fotografia jest tym, czym nie jest - Zarzycka, Ewa (Śląskie Studia Polonistyczne, 2022)
Tekst jest próbą artykulacji indywidualnego doświadczenia fotografii, uchwycenia charakteru realnych i fikcyjnych powiązań z fotografią. Autorka eksploruje paradoks słów: „Fotografia jest tym, czym nie jest”. Podejmuje refleksję nad różnymi rodzajami pamięci związanej z fotografią oraz nad specyfiką fotograficznego archiwum „pamięci i wyobraźni”. Na fotografii wszystko jest inaczej to tekst wystąpienia Ewy Zarzyckiej pod tym samym tytułem, które miało miejsce w 1985 roku w Skokach w czasie sympozjum Fotografowie filozofujący. Podczas mówienia performerka wklejała do albumu fotografie, w wyniku czego powstał obiekt-album „nie do oglądania”.