Historia księżycowa - Maszczyszyn, Jan (Śląskie Studia Polonistyczne, 2022)
Historia stylizowaana na XIX wieczna podróż na Księżyc. Bazowana na autentycznych wydarzeniach z okresu błędnej interpretacji plam księżycowych.