Kobieta – naukowiec – mutant. Płeć w opowiadaniach Julii Nideckiej - Wyskiel, Kinga (Śląskie Studia Polonistyczne, 2023)
W artykule omówiono zagadnienie płci w opowiadaniach fantastycznonaukowych autorstwa Julii Nideckiej. Analizie i interpretacji zostały poddane przede wszystkim opowiadania: Wilki na wyspie, Taśmy prawdy, Kwiaty w bukiecie oraz Goniący za słońcem. Przedstawiono dwie dominujące strategie reprezentacji kobiecości w wymienionych utworach. Zwrócono uwagę przede wszystkim na wizje kobiety naukowca oraz kobiety mutanta pojawiające się w twórczości Julii Nideckiej. Wskazano również, że płeć stanowi w światach przyszłości Nideckiej kategorię aprioryczną, a więc konstrukcja tych światów została oparta na matrycy płci.