0 ekspresywnych aktach mowy nauczycieli - Przybyla, Olga (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2005)
Artykuł analizuje wybrane ekspresywne akty mowy – pochwały, nagany, krytykę, zniewagi oraz reprymendy – stosowane przez nauczycieli podczas lekcji. Badanie opiera się na materiale empirycznym, tj. nagraniach lekcji prowadzonych w starszych klasach szkół podstawowych oraz w gimnazjach w Bytomiu, Dąbrowie Górniczej, Katowicach i Siemianowicach Śląskich w latach 1998–2001. Ekspresywne akty mowy pojawiają się na wszystkich etapach lekcji i współfunkcjonują z innymi aktami mowy. Analiza aktów mowy obejmuje zarówno ich strukturę językową, jak i elementy pragmatyczne.