Obraz szkoły w prozie współczesnej na przykładzie Madame Antoniego Libery i Pustej szkoły Bogusławy Latawiec - Roesler, Agnieszka (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2007)
Głównym założeniem scenariusza lekcji jest zaproponowanie nauczycielowi tematu bliskiego zarówno jemu, jak i uczniom. „Szkoła” stała się przedmiotem analizy przeprowadzonej na podstawie współczesnych tekstów – powieści Madame A. Libery oraz opowiadania Pusta szkoła B. Latawiec. Kreacja bohaterów, ze szczególnym uwzględnieniem uczniów i nauczycieli, a także obraz budynku szkoły oraz gry intertekstualne, takie jak aluzje i cytaty, przyczyniają się do wielowymiarowego znaczenia „żywego organizmu”, jakim jest szkoła. Dlatego istotnym zadaniem nauczyciela jest wykorzystanie różnorodnych technik dydaktycznych podczas lekcji (np. mapy myśli, karty pracy itp.), aby zwiększyć aktywne uczestnictwo uczniów. Analizę porównawczą obu tekstów można przeprowadzić na lekcjach języka polskiego w klasach maturalnych realizujących program rozszerzony.