Problemy wartości i wartościowania na materiale przysłów w szkole ponadpodstawowej - Przybyla, Olga (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2007)
Artykuł wpisuje się w nurt badań nad zagadnieniami aksjologicznymi w edukacji polonistycznej. Autor przedstawia wyniki analizy poleceń i ćwiczeń zawartych w podręcznikach dla szkół średnich pod kątem wykorzystania materiału paremiologicznego w rozmowach o wartościach i wartościowaniu w języku. Materiał językowy (przysłowia) ujawnia zestaw cech i właściwości składających się na stereotypowe wyobrażenia zarówno o ludziach i relacjach rodzinnych, jak i stosunkach społecznych oraz wzorcach zachowań. Same przysłowia dowodzą, że rzeczywistość jest nieustannie postrzegana i oceniana w kategoriach dobra i zła.