Inkaust. Holokaust. Trudna lekcja pisania w czasach Zagłady - Wójcik-Dudek, Małgorzata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2015)
Artykuł stanowi próbę refleksji nad miejscem Zagłady w dyskursie szkolnym realizowanym podczas lekcji języka polskiego na trzech etapach edukacyjnych. Na podstawie wybranych tekstów autorka omawia ewolucję jednego z fundamentalnych toposów Holocaustu, jakim jest dziennik lub pamiętnik, i wskazuje takie sposoby interpretacji, które mogą wspierać refleksję nad doświadczeniem Szoa w przestrzeni szkolnej. Tekst nie zawiera jednak konkretnych rozwiązań metodycznych – stanowi raczej zaproszenie do głębszego namysłu nad dobrze znanymi utworami literackimi, wzbogaconymi o nowe konteksty interpretacyjne.