Jana Twardowskiego (o)czarowanie paradoksami. Źródła paradoksów poetyckich — lektura licealisty - Ochwat, Magdalena (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2015)
Wszechobecność sprzeczności i paradoksów w poezji Twardowskiego zainspirowała mnie do umiejscowienia tej kapłańskiej twórczości w sieci odniesień i inspiracji filozoficznych, literackich oraz teologicznych – w kontekście edukacji szkolnej. A ściślej – w kontekście intelektualnej podróży ucznia w poszukiwaniu źródła lub źródeł paradoksów obecnych w utworach poety. Pomysł na cykl lekcji dla szkół ponadpodstawowych zatytułowany Źródła poetyckich paradoksów księdza Jana Twardowskiego nie ma stanowić jedynie instrukcji analizy i interpretacji jego poezji, lecz ma ukazać, jak paradoks i sama poezja są – w szerszym sensie – osadzone w kulturze. Artykuł pokazuje, że atrakcyjne dla uczniów szkół średnich może się okazać wskazanie kierunków fascynacji poety paradoksem, poszukiwanie jego źródeł, sięganie nie tylko do doświadczenia literackiego Twardowskiego, ale także – szerzej – do jego biografii oraz zainteresowań teologicznych i filozoficznych, o których sam poeta wielokrotnie wspominał.