Techniki behawioralne, czyli o tym, jak można usprawniać proces dydaktyczny - Guzy, Anna (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2016)
Autor podejmuje problem motywacji uczniów na lekcjach języka polskiego. Na szeroko zarysowanym tle teoretycznym (motywacja w głównych systemach teoretycznych, afektywne i poznawcze czynniki motywacji) omawia propozycje technik behawioralnych, które mogą być skutecznie stosowane podczas zajęć z języka polskiego, przyczyniając się do ułatwienia procesu dydaktycznego poprzez zaangażowanie uczniów.