Światłoczułość. Sklepy cynamonowe Brunona Schulza na lekcji języka polskiego - Wójcik-Dudek, Małgorzata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2017)
W artykule autorka adaptuje kabalistyczną interpretację Władysława Panasa (zawartą w jego traktacie Księga blasku) tytułowego opowiadania z Sklepów cynamonowych Brunona Schulza na potrzeby wykorzystania jej podczas lekcji języka polskiego. Jak wskazuje autorka, kluczowym pojęciem w analizowanym opowiadaniu jest mistycyzm światła, którego obecność gwarantuje porządek świata. Interpretacja Sklepów cynamonowych w kontekście tematów judaistycznych, przy jednoczesnym pominięciu kontekstów sugerowanych przez historię literatury i biografię, pozwala na ukazanie innych, inspirujących możliwości odczytania tekstu. Takie ujęcie przekonująco wzmacnia wyjątkową pozycję Schulza w kanonie literatury polskiej i, co najważniejsze, dowodzi, że jego twórczość wciąż wymaga od współczesnych czytelników nie tylko umiejętności uważnej lektury, ale także wysoce rozwiniętej wrażliwości estetycznej.