Literatura dla młodzieży — między popularnością a dydaktyzmem - Rogowicz, Kamila (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2017)
Artykuł stanowi omówienie problematyki polskiej literatury młodzieżowej z nurtu young adult. Przedstawia zarys ewolucji tego typu tekstów oraz wskazuje ich najważniejsze cechy, konfrontując różne sposoby interpretacji anglojęzycznej definicji. Celem analizy jest również określenie elementów charakterystycznych dla zagranicznych bestsellerów literatury młodzieżowej w twórczości polskich autorów, co prowadzi do wskazania głównych problemów rodzimej literatury oraz propozycji praktycznego zastosowania nowej koncepcji young adult w praktyce pedagogicznej i promocji czytelnictwa.