Tekst i obraz w wybranych wierszach Wacława Oszajcy - Jakubowska‑Ożóg, Alicja (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2017)
Artykuł dotyczy korespondencji sztuk w poezji Wacława Oszajcy. Lektura dwóch tekstów: Dwaj z obrazu Delacroix oraz Ostatnia Wieczerza – Salvador Dalí pozwala określić, w jaki sposób poeta wykorzystuje materiał malarski i omówić rolę tych odniesień. Poeta nie skupia się jedynie na malarskich kreacjach mistrzów — obrazy stają się dla niego punktem wyjścia do ukazania innego wymiaru ludzkiego istnienia, jakim jest doświadczenie religijne.