O świecie ptaków w wierszach Joanny Kulmowej dla dzieci - Krzyżyk, Danuta; Synowiec, Helena (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2017)
W swoim artykule autorzy odnoszą się do twórczości Joanny Kulmowej dla dzieci. Analizują kilkadziesiąt jej wierszy o tematyce ornitologicznej. Skupiają się na sposobach, w jakie autorka werbalizuje i kreuje różne elementy świata ptaków uchwycone w jej poezji: środowisko życia ptaków, ich zachowanie, wygląd, relacje z ludźmi oraz różnorodne formy aktywności w różnych sytuacjach — podczas lotu, poszukiwania pożywienia, budowy gniazda, porannej toalety i zabawy. Zwracają uwagę na dziecięcą perspektywę obserwacji autorki, wartość estetyczną oraz poznawczą analizowanych utworów.