Koncepcja teoretycznoliteracka w dydaktyce polonistycznej. Historia i współczesność - Bogołębska, Barbara (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1995)
W artykule podjęto próbę opisania koncepcji nauczania teorii literatury, istotnej ze względu na funkcję, jaką ta dziedzina wiedzy literackiej pełni w szkolnym nauczaniu języka polskiego, a szczególnie w analizie tekstu literackiego. Autor przywołuje tradycję szkolnego nauczania poetyki, a następnie przedstawia jej współczesne miejsce w dydaktyce języka polskiego jako dyscypliny pomocniczej. Umieszcza tę koncepcję przedmiotu w kontekście innych ujęć, wskazując także na elementy sprzyjające obecnie edukacji teoretycznoliterackiej (np. zasady nauczania).