Podstawy lingwistyki edukacyjnej. Nabywanie i kształcenie języka - Niesporek-Szamburska, Bernadeta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1995)
Rittel T., Podstawy lingwistyki edukacyjnej. Nabywanie i kształcenie języka, Rzeszów 1993.