"Abstrakta w rozwoju języka dzieci i młodzieży" Prace Monograficzne Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Krakowie. Nr 132. - Baran, Zbigniew (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1995)
Gąsiorek K., Abstrakta w rozwoju języka dzieci i młodzieży, Kraków 1991.