Teoretyczno-metodologiczne podstawy badań nad efektywnością kształcenia polonistycznego - Pelczar, Wojciech (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1995)
Teoretyczno-metodologiczne podstawy badań nad efektywnością kształcenia polonistycznego, red. Sinica M., Zielona Góra 1993.