Językowy obraz przyszłego domu rodzinnego w wypowiedziach dorastających chłopców - Krzyżyk, Danuta; Synowiec, Helena (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1999)
Artykuł został opracowany na podstawie pisemnych prac absolwentów szkół podstawowych oraz uczniów liceów ogólnokształcących i szkół zawodowych. Analiza zgromadzonego materiału pozwoliła odpowiedzieć na pytanie, jak młodzi chłopcy w okresie adolescencji kategoryzują znaczenie słowa DOM, jak je oceniają i wartościują. Z analizy ich wypowiedzi wynika, że chłopcy dostrzegają wiele funkcji domu rodzinnego, spośród których najważniejsze to: 1) funkcja prokreacyjna, mająca na celu zapewnienie biologicznej ciągłości rodziny poprzez posiadanie dzieci, ściśle związana z późniejszą opieką nad dziećmi i zaspokajaniem ich materialnych potrzeb; 2) funkcja społeczna, polegająca na przekazywaniu właściwych wzorców zachowań wobec innych oraz w odniesieniu do tradycji kulturowej, co ogólnie wiąże się z problemem wychowania rodzinnego; 3) funkcja rekreacyjna, związana ze sposobami organizacji czasu wolnego i kontaktami interpersonalnymi; oraz 4) funkcja religijna, uwzględniająca stosunek członków rodziny do wiary i praktyk religijnych. Dom, w postrzeganiu chłopców w wieku dorastania, jawi się zatem nie tylko jako przestrzeń o wartości materialnej, w której wspólnie żyje rodzina, ale przede wszystkim jako przestrzeń o wartości społecznej i kulturowej.