O składni w szkole podstawowej — uwagi i propozycje - Dyszak, Andrzej (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1999)
Artykuł podejmuje wybrane problemy składniowe w nauczaniu szkolnym. W części wstępnej zaproponowano sieć pojęciową w zakresie składni, opracowaną specjalnie z myślą o klasach IV–VIII szkoły podstawowej, która – zdaniem autora – jest bardziej przejrzysta i przydatna dla nauczyciela niż tradycyjny program nauczania. W drugiej części artykułu omówiono problemy związane z różnicowaniem i klasyfikacją form czasownikowych (w tym także zagadnienie form czasownikowych z partykułą „się”) oraz przedstawiono kwestie tzw. relacji składniowych (relacje główne i poboczne, typy relacji rzeczownikowych z określeniami przysłówkowymi, sposoby rozróżniania dopełnienia i okolicznika czasu). W analizie powyższych zagadnień odwołano się do koncepcji składni semantycznej (predykatywno-argumentacyjnej) oraz do ogólnie rozumianej gramatyki transformacyjnej.