0 poprawną wymowę w szkole - Wolan, Maria (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 1999)
Przedmiotem rozważań w artykule jest problem poprawnej wymowy, a ściślej – ćwiczeń ortofonicznych. Autorka przedstawia sposoby korygowania wad wymowy, wskazując na rolę ćwiczeń treningowych oraz działań korygujących aparat mowy. Proponuje szeroki zestaw ćwiczeń służących poprawie fonicznej strony wypowiedzi w zakresie wymawiania sylab, wyrazów i zdań. W edukacji ortofonicznej istotną wartość koncepcyjną i praktyczną przypisuje się ćwiczeniom artykulacyjnym i dykcyjnym, uznawanym za fundament kultury żywego słowa, bez których niemożliwe jest osiągnięcie prawdziwej ekspresji komunikacyjnej. Autorka uważa, że szczególnie przydatne w pracy nad aparatem mowy (dykcją), a także nad grupami samogłoskowymi i spółgłoskowymi, są ćwiczenia w zakresie wymowy samogłosek ustnych i nosowych, poprawnego akcentowania wyrazów oraz ekspresyjnego czytania całych zdań. Wskazany zestaw elementów techniki głośnego czytania stanowi, zdaniem autorki artykułu, sedno wszelkich prób doskonalenia dykcji mówcy.