Cykle opowiadań na lekcjach języka polskiego w liceum - Dutka, Elżbieta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Autorka przedstawia propozycje dla nauczycieli dotyczące wykorzystania na lekcjach zbioru opowiadań Zabezpieczenie śladów Włodzimierza Odojewskiego. Przykład ten pokazuje, że praca z całym zbiorem może skłonić uczniów do samodzielnej lektury współczesnej prozy. Analiza zbioru może skierować uwagę czytelników na istotne elementy tekstu, takie jak motta, tytuły, daty powstania opowiadań itd. Ułatwia to traktowanie zbioru jako spójnej całości i pozwala dostrzec cechy cyklu, np. konstrukcję tomu, sposób narracji, postać głównego bohatera, czas i przestrzeń. W ten sposób uczniowie mogą zostać zachęceni do samodzielnego odkrywania głównych idei i problemów pojawiających się we wszystkich opowiadaniach. Ostatecznie może to skłonić ich do refleksji nad różnicami w interpretacji wynikającymi z faktu, że opowiadanie może być analizowane zarówno jako utwór samodzielny, jak i jako część większej całości.