Z zagadnień spójności linearnej tekstu (uwagi na marginesie edukacji językowej) - Majkowski, Grzegorz (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Ważne jest, aby uczniowie potrafili rozpoznawać i wykorzystywać elementy liniowej spójności tekstu, takie jak anafory, katafory, elipsy czy paralelizmy składniowe. Z jednej strony sprawiają one, że tekst staje się bardziej ekonomiczny, z drugiej jednak mogą utrudniać komunikację.