Polityka normatywna w zakresie przestankowania a tendencje we współczesnej interpunkcji polskiej - Łuczyński, Edward (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Autorka przedstawia współczesne tendencje w użyciu polskiej interpunkcji i postulaty zmian w obowiązujących normach preskryptywnych. Analiza korpusu (prasa polska z 1999 roku) ujawniła dwie tendencje sprzeczne z normą: pomijanie przecinka oraz rozszerzone użycie łącznika i ukośnika. Powszechne błędy interpunkcyjne świadczą o zmniejszającym się znaczeniu formalnych, składniowych uwarunkowań. Autorka postuluje, by przyszła norma interpunkcyjna była bardziej elastyczna i pozwalała użytkownikom języka stosować znaki interpunkcyjne zgodnie z ich intencją komunikacyjną.