Rola w rozumieniu słownictwa obcego ćwiczeń frazeologicznych przez uczniów klas I—III - Kubik, Alicja (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Autorka zwraca uwagę na wyrazy pochodzenia obcego występujące w podręcznikach i innych książkach używanych w szkole przez dzieci w wieku 7–9 lat. Jednym ze sposobów wzbogacania słownictwa dzieci powinny być odpowiednio dobrane ćwiczenia leksykalne. W pierwszej części artykułu omówiono analizę statystyczną zapożyczeń językowych występujących w książkach przeznaczonych dla klas I–III. Następnie wskazano frazy zawierające leksemy obcego pochodzenia, które stanowią podstawę do opracowania ćwiczeń pomagających dzieciom w zrozumieniu i zapamiętywaniu zapożyczeń.