Realizacja foniczna utworu literackiego - Wolan, Maria (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2001)
Autorka przedstawia zagadnienia teoretyczne i metodyczne związane z foniczną prezentacją fragmentów XVI-wiecznego dramatu Odprawa posłów greckich Jana Kochanowskiego. Szczególną uwagę poświęca ćwiczeniom z zakresu wymowy i dykcji, które – jej zdaniem – odgrywają istotną rolę w kształtowaniu poprawnej ekspresji oraz podkreślaniu „piękna słowa”.