"Przykładam ucho do mebli..." - zaproszenie do lektury opowiadań Pawła Huellego i Olgi Tokarczuk na "godzinach polskiego" w liceum - Dutka, Elżbieta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
W niniejszej pracy autor przedstawia propozycję interpretacji dwóch współczesnych opowiadań: Stół Pawła Huellego oraz Szafa Olgi Tokarczuk. Porównanie dwóch literackich obrazów zwykłych przedmiotów nie tylko pomaga uczniom rozpoznać różnorodne sposoby przedstawiania rzeczywistości we współczesnej prozie, lecz może również skłonić ich do bardziej świadomego i uważnego postrzegania świata. Interpretacja symbolicznych znaczeń mebli prowokuje do refleksji nad człowiekiem oraz jego relacją z samym sobą i otoczeniem. Ujawniając bogactwo egzystencjalnych i historycznych doświadczeń, lektura opowiadań stymuluje proces kształtowania osobowości uczniów oraz poszerza ich kompetencje czytelnicze.