Imiona róży : o niektórych funkcjach i znaczeniach motywu róży w literaturze polskiej XIX i XX wieku - Tomalak, Barbara (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
W niniejszej pracy autor podejmuje próbę stworzenia monografii archetypicznego symbolu róży. Obejmuje szeroko pojęte konteksty oraz różnorodne formy kulturowe, w których symbol ten znajduje swoje odzwierciedlenie. Badanie stanowi jednocześnie propozycję metodyczną wykorzystania eksperymentu skojarzeniowego oraz amplifikacji – metod stosowanych w psychologii analitycznej – w odniesieniu do dzieła literackiego. Głównym celem autora jest próba zbadania symbolu róży w jego archetypicznym, a więc niewyłącznie literackim, wymiarze. Tak rozumiany symbol staje się kategorią interpretacyjną w swojej intersemiotycznej odsłonie.