Zbigniewa Herberta "Do rzeki", czyli o umiejętności intertekstualnego czytania przez maturzystów - Romanowska, Maria (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
Artykuł stanowi propozycję intertekstualnego odczytania wiersza Zbigniewa Herberta Do rzeki. Interpretacja utworu obejmuje dwa aspekty: kulturowy i genologiczny. Bogactwo znaczeń zawartych w tym tekście umożliwiło sprawdzenie umiejętności interpretacyjnych uczniów starszych klas oraz poziomu ich rozumienia czytanego tekstu. Analizowane prace uczniowskie, tworzone indywidualnie, opierały się wyłącznie na twórczości Herberta. Uczniowie interpretowali wiersz, uwzględniając tradycję literacką gatunku, szeroki kontekst kulturowy oraz odpowiednie elementy tradycji literackiej. Poza kulturowym przekształceniem tematu, niektóre interpretacje zawierały reminiscencje stylistyczne oraz rodzaj tematycznej restytucji, dotyczącej kreacji zbioru wartości moralnych w literaturze. Analiza interpretacji doprowadziła do wniosku, że przy szerokim zakresie możliwych odczytań uczniowie utożsamiali się z odwiecznym poszukiwaniem wewnętrznej prawdy, która jest niezbędna do przetrwania w otaczającym świecie.