Czytanie ziemi : szkic do pejzażu literackiego Śląska Cieszyńskiego - Fonfara, Ewa (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
Śląsk Cieszyński – region pogranicza polsko-czeskiego – od zawsze był postrzegany i estetyzowany przez twórców jego wizerunku kulturowego na wiele różnych sposobów. Uniwersum egzystencji tego regionu nieustannie oddziałuje na uniwersum sztuki i wciąż stanowi przedmiot wyobraźni estetycznej. Publikacje z 2001 roku wpisują się w wielogłosowy pejzaż artystyczny Śląska Cieszyńskiego. Pierwsza z nich – Znów minie wiek – to antologia utworów autorów znaczących dla literackiej historii regionu (wydana przez „Macierz Ziemi Cieszyńskiej”). Druga – Moja ziemia – to zestaw ćwiczeń z zakresu edukacji regionalnej, podejmujący tematykę bogatej historii, szeroko pojętej kultury i folkloru Śląska Cieszyńskiego, współczesności oraz jej powiązań z Europą (wydana przez lokalnego wydawcę – „Publisher – Innowacje”). Celem obu publikacji jest przekazanie kolejnym pokoleniom wiedzy historycznej, etnograficznej i antropologicznej o Śląsku Cieszyńskim oraz budowanie tożsamości kulturowej jego mieszkańców.