Wokół szkolnej edukacji regionalnej - próba porządkowania pojęć - Buszman-Szklarska, Maria (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
Zagadnienia szeroko pojętego regionalizmu budzą duże zainteresowanie i są podejmowane przez specjalnie powołane towarzystwa i środowiska naukowe. W literaturze bezpośrednio dotyczącej edukacji regionalnej można znaleźć opracowania dotyczące metod wykorzystywanych w nauczaniu regionalnym oraz tematów podejmowanych na lekcjach literatury regionalnej. Aby jednak regionalizm nie stał się jedynie przelotną modą, konieczna jest głęboka refleksja nad pojęciami związanymi z edukacją regionalną, takimi jak „region” czy „regionalizm”, a także nad szerokim spektrum zagadnień związanych z dziedzictwem kulturowym i tożsamością regionalną. Potrzebne jest również holistyczne podejście do zagadnienia regionu w procesie edukacji. Należy uwzględnić wszystkie wzajemnie powiązane aspekty: geograficzne, historyczne, ekonomiczne, społeczne i kulturowe. W kontekście edukacyjnym należy pamiętać, że edukacja regionalna nie powinna mieć charakteru okazjonalnego, lecz stanowić przemyślany i kompleksowy proces. Proces ten powinien rozwijać u uczniów poczucie tożsamości regionalnej, poszerzać ich wiedzę o dziedzictwie kulturowym oraz inspirować do działania na rzecz regionu. W toku nauczania należy także odpowiednio dobierać zagadnienia związane z regionem, ojczyzną i Europą.