W kręgu zagadnień dydaktyki języka i literatury polskiej : księga jubileuszowa dedykowana profesorowi Edwardowi Polańskiemu. Red. Helena Synowiec. - Katowice, 2002. [recenzja] - Karwatowska, Małgorzata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2004)
W kręgu zagadnień dydaktyki języka i literatury polskiej. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Edwardowi Polańskiemu. Red. Helena Synowiec. Katowice 2002