Świadomość nowoczesności w polonistycznej edukacji - Pilch, Anna (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2012)
Autorka artykułu, definiując współczesną kulturę jako przestrzeń rozproszenia gatunkowego, wskazuje na rolę edukacji humanistycznej, skoncentrowanej na scalaniu wizji „świata kulturowego”. Scalanie „rozproszonych” rozumiane jest tu jako rodzaj postmodernistycznego dialogu z tekstem, który skupia się bardziej na tym, co niemożliwe niż możliwe, na tym, co nieskuteczne, a nie skuteczne — i tym samym stanowi próbę przypisania interpretowanym zjawiskom systemowego porządku. Wnioskiem płynącym z artykułu jest konieczność łączenia uznanej współczesności z wiedzą o tradycji w szkole, co prowadzi do pluralizmu i synkretyzmu w nauczaniu.