O możliwościach wprowadzania elementów edukacji regionalnej na lekcjach języka polskiego - Jakubiak, Ewa (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2012)
Edukacja polonistyczna realizuje wiele celów, m.in. naukę umiejętności interpretacji porównawczej, rozpoznawania środków wyrazu artystycznego, dostrzegania cech charakterystycznych dla danej epoki literackiej, rozumienia różnic językowych w dawnych tekstach oraz porównywania funkcjonowania tych samych motywów w różnych dziełach literackich. Wprowadzenie treści regionalnych na lekcjach języka polskiego daje możliwość realizacji wspomnianych założeń podstawy programowej, poszerzając jednocześnie wiedzę uczniów o kulturze danego regionu i skuteczniej ich motywując. Na podstawie analizy porównawczej i interpretacji Hymnu Juliusza Słowackiego oraz Hymnu pisanego w lasach macedońskich o wschodzie słońca autorstwa Augustyna Świdra — poety śląskiego — można ukazać związki między wielką literaturą polską a literaturą regionalną. Oba teksty wykazują wiele cech wspólnych — podobieństwa widoczne są m.in. w sposobie ukazania i kreacji podmiotu lirycznego, sytuacji lirycznej, a także w czynnikach biograficznych stanowiących genezę utworów. Różnice dotyczą przede wszystkim kształtu stylistycznego i realizacji konwencji gatunkowej, co sprawia, że analiza tych tekstów ma nie tylko walor poznawczy, ale i wychowawczy. Poezja regionalna stanowi wartościowy materiał dydaktyczny, ponieważ podlega tym samym prawidłowościom i tendencjom, co wielka literatura polska.