Hipertekst i praktyka nauczania - Rusek, Marta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2012)
Artykuł podejmuje temat zmian w treściach i metodach nauczania języka polskiego, które zachodzą pod wpływem mediów. Głównym obszarem zainteresowania jest hipertekst i jego wpływ na przemiany w komunikacji. Uwzględniono również oddziaływanie hipertekstu na kształtowanie kompetencji recepcyjnych uczniów, zwłaszcza w odniesieniu do tekstów linearnych. Właściwości hipertekstu zaprezentowano na przykładzie e‑literatury: Koniec świata według Emeryka Radosława Nowakowskiego, Hegirascope 2 Stuarta Moulthropa oraz poezji hipertekstowej Anety Kamińskiej Czary i mary. Analiza sposobu tworzenia i funkcjonowania hipertekstu posłużyła do wskazania nowych form pracy na lekcjach języka polskiego, zwłaszcza w pracy z tekstami literackimi.