Elementy metody Marii Montessori na lekcjach języka polskiego - Guzy, Anna (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2012)
Artykuł rozpoczyna się krótką refleksją na temat pedagogiki Marii Montessori, ze szczególnym uwzględnieniem najważniejszych jej elementów: wyposażenia sal lekcyjnych, opisu materiałów dydaktycznych, zasad przebiegu lekcji oraz roli ucznia i nauczyciela w procesie edukacyjnym. Druga część tekstu koncentruje się na tych pomocach dydaktycznych i formach pracy, które mogą być wykorzystane na lekcjach języka polskiego. Opisano tu m.in. lekcję rozwojową, rolę wczesnego nauczania czytania i pisania, naukę ortografii, kącik czytelniczy oraz możliwości wykorzystania symboli Montessori w nauczaniu gramatyki. Przedstawione rozwiązania mają charakter praktyczny i stanowią propozycje wykorzystywane przez nauczycieli Montessori Akademii Aktywnej Edukacji w Konstancinie-Jeziornie.