"Powiedzieć. Cokolwiek" Janusza Szubera : próba lektury i projekt dydaktyczny - Ogłoza, Ewa (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
W artykule autor stara się zachęcić do lektury tomiku poezji Janusza Szubera — poety z Sanoka — wydanego w 2011 roku. Zaproponowano również sposoby pracy z książką na lekcjach języka polskiego w szkole średniej. Autor przeprowadza szczegółową analizę wierszy z czterech części cyklu Powiedzieć. Cokolwiek, interpretując je w różnych kontekstach. Opisuje także okładkę oraz wyjaśnia znaczenie tytułu tomu. Na podstawie analizy utworów wskazuje najważniejsze motywy i dokonuje oceny wartości poetyckiej książki. W części dydaktycznej uzasadnia potrzebę czytania tomików poetyckich na lekcjach i proponuje zestaw zadań dla uczniów szkół ponadpodstawowych.