Ocena komunikatywności tekstu w wybranych podręcznikach do języka polskiego (dla klas IV—VI szkoły podstawowej Wydawnictwa Rożak i dla klasy I gimnazjum Wydawnictwa Nowa Era) - Gąsiorek, Krystyna (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Tematem artykułu jest ocena stopnia zrozumiałości tekstów zawartych w podręcznikach do nauczania języka polskiego dla uczniów klas 4–6 szkoły podstawowej oraz klasy 1 gimnazjum, opracowanych przez dwa wybrane wydawnictwa. W analizie wykorzystano metody lingwistyki statystycznej — model C.H. Björnssona ze skalą Bengta Sigurda oraz tzw. współczynnik niejasności Roberta Gunninga. Dzięki tym narzędziom autorka określiła poziom rozwinięcia składniowego wypowiedzi oraz komplikacje leksykalne w tekście. Zbadano m.in. średnią liczbę wyrazów w zdaniu (długość zdania — zarówno prostego, jak i złożonego lub innego typu wypowiedzenia), nasycenie tekstu wyrazami dłuższymi niż przeciętne, a także liczbę, jakość i sposób objaśniania pojęć. Na tej podstawie sformułowano wnioski przydatne dla autorów podręczników (np. nie należy obniżać poziomu językowego tekstów przeznaczonych dla uczniów, ale należy je tworzyć w sposób sprzyjający rozwojowi języka ucznia), wydawców oraz — przede wszystkim — nauczycieli dokonujących wyboru odpowiednich materiałów dydaktycznych. Przesłaniem artykułu jest również myśl, że pomiar wskaźnika zrozumiałości lub niejasności pozwala każdemu autorowi pracować nad poprawą jakości własnych tekstów.