Co o zespole Aspergera powinni wiedzieć nauczyciele poloniści - Krzyżyk, Danuta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2013)
Autorka porusza problem trudności edukacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem trudności językowych, z jakimi borykają się dzieci z zespołem Aspergera. Przedstawia podstawowe informacje na temat tego zaburzenia, kładąc nacisk na omówienie problemów komunikacyjnych oraz zaburzeń w rozwoju języka. Wskazuje również, w jaki sposób nauczyciel języka polskiego powinien pracować z uczniem z zespołem Aspergera — uwzględniając jego specyficzne potrzeby, trudności w odbiorze i nadawaniu komunikatów, a także konieczność indywidualizacji metod nauczania i podejścia wychowawczego.