Jak uniwersytet przygotowuje przyszłych nauczycieli polonistów do nauczania interpretacji? - Jaskółowa, Ewa (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2014)
Autorka artykułu przedstawia argumenty za koniecznością rozwijania umiejętności interpretacyjnych jako podstawy właściwego rozumienia świata. Umiejętności te powinny być kształtowane przez nauczycieli odpowiednio przygotowanych do tej roli zarówno pod względem merytorycznym, jak i metodycznym. W artykule zaprezentowano wyniki badań dotyczących kompetencji interpretacyjnych studentów pierwszego roku filologii polskiej, zestawione z wynikami egzaminu z dydaktyki literatury. Analiza ta ukazuje wzrost umiejętności interpretacyjnych w trakcie studiów, ale jednocześnie wskazuje na potrzebę zmian w systemie kształcenia przyszłych nauczycieli.