Pytania o duszę. Dialog z tradycją literacką na lekcjach języka polskiego w liceum jako przybliżanie współczesności - Dutka, Elżbieta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2014)
Autorka artykułu analizuje „dialogi z tradycją” obecne w szkole, traktując je nie tylko jako metodę przybliżania przeszłości oraz wskazywania odniesień i kontynuacji, lecz także jako sposób „oswajania” współczesności. Konfrontacja mentalności ludzi różnych epok i wynikająca z niej perspektywa historyczna interpretatora może pomóc uczniom lepiej zrozumieć otaczający ich świat. Bezpośrednią inspiracją do refleksji na ten temat była interpretacja współczesnego wiersza Dusza autorstwa Julii Hartwig, zamieszczonego w jednym z podręczników do klasy pierwszej liceum w rozdziale poświęconym literaturze średniowiecza. Utwór ten skłania do przypomnienia tradycyjnych wyobrażeń o dwoistości ludzkiej natury, współczesnych dylematów i wątpliwości oraz pytań o życie i śmierć, na które „nie ma odpowiedzi”.