Nauczyciel polonista wobec wulgaryzacji języka uczniów - Czarnota, Emilia (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2014)
Artykuł podejmuje jeden z najpoważniejszych problemów języka polskiego początku XXI wieku — wulgaryzację języka we wszystkich przestrzeniach komunikacyjnych. Autorka szczególną uwagę poświęca problemowi wulgaryzacji języka młodego pokolenia. Analizuje szkolne definicje wulgaryzmów oraz sposoby ich odnotowywania w słownikach szkolnych. W artykule podkreślono rolę nauczyciela języka polskiego w przeciwdziałaniu wulgaryzacji języka dzieci i młodzieży. Nauczyciel powinien być wzorem zachowań językowych, autorytetem językowym oraz ekspertem oceniającym język publikacji przeznaczonych do użytku szkolnego.