Matematyka i język polski – interpretacja i argumentacja - Biedrzycki, Krzysztof (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2025)
Artykuł dotyczy nauczania umiejętności interpretacji i argumentacji podczas lekcji matematyki i języka polskiego. Autor dowodzi, że choć interpretacja matematycznych danych i interpretacja tekstu różnią się, wspólną ich cechą jest proces rozumowania i budowania argumentacji, a oba sposoby to komplementarne drogi samodzielnego myślenia i rozwiązywania problemów. W procesie nauczania tych umiejętności poloniści i matematycy mogą współpracować – dzięki temu zmniejszą dystans między przedmiotami, a zarazem będą mieli sposobność utrwalenia metod uważnego myślenia. Zagadnienie zilustrowano analizą zadań matematycznych w badaniu PISA oraz przedstawieniem eksperymentu dydaktycznego, podczas którego zostały zderzone sposoby matematycznego i polonistycznego interpretowania podobnych problemów.