„Podróż z książką" - refleksja na temat czytania na lekcjach języka polskiego w liceum - Dutka, Elżbieta (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2005)
Artykuł prezentuje scenariusz lekcji pozwalający na połączenie nauczania odbioru tekstu poetyckiego z pogłębioną refleksją intelektualną nad znaczeniem literatury w życiu współczesnego człowieka. Lekcja jest analizą porównawczą dwóch wierszy: Zbigniewa Herberta Podróż do Krakowa i Andrzeja Kuśniewicza Bohaterowie, a jej celem jest uwrażliwienie uczniów na wartości literatury. Ze względu na metapoetycki charakter obu wierszy porównanie może mieć walor motywacyjny, tj. zachęcać uczniów do bardziej świadomego kontaktu z tekstami literackimi.