Propozycja wykorzystania komputera na lekcjach języka polskiego - Prościak, Beata (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2005)
Artykuł przedstawia możliwości wykorzystania komputerów przez nauczycieli języka polskiego w szkołach ponadgimnazjalnych. Autorka koncentruje się na wybranych metodach wykorzystania Internetu i oprogramowania edukacyjnego w nauczaniu języka polskiego, np. Literat, Dyktando, Wielkie dzieła literatury polskiej. Cele takiej lekcji mogą być różne: sprawdzenie wiedzy, doskonalenie umiejętności ortograficznych, powtórzenie wiadomości z danej epoki literackiej lub materiału przerabianego w danym okresie (np. testy i quizy), sprawdzenie rozumienia danego tekstu literackiego, doskonalenie umiejętności tworzenia tekstów pisanych. Ostatni cel związany jest z prezentacją, która jest wymogiem części ustnej nowej matury z języka polskiego. Ponadto artykuł zawiera wskazówki organizacyjne dotyczące zarówno sprzętu, jak i oprogramowania w klasie. Podkreśla również znaczenie współpracy z innymi nauczycielami. Poza tym autor jest głęboko przekonany, że bezkrytyczne i nieograniczone korzystanie z oprogramowania komputerowego czy EDU-ROM-ów zrujnuje kompetencje i umiejętności nowoczesnego nauczyciela oraz jego stosunek do ucznia.