Globalizacja jako problem lingwistyczno-edukacyjny - Guzik, Barbara (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2005)
Artykuł definiuje globalizację nie tylko jako pojęcie, ale także jako kontrowersyjne zjawisko, które w różny sposób wpływa na świadomość ludzi. Oprócz omówienia różnych rodzajów globalizacji, autor przedstawia więcej szczegółów na temat teorii dotyczących globalizacji kulturowej oraz pozytywne i negatywne stanowiska polskich językoznawców w odniesieniu do problemów globalizacji. W artykule omówiono również rolę edukacji w procesie wzrostu globalizacji. Badania przeprowadzone w latach 2002-2004 wśród krakowskich gimnazjalistów i studentów ujawniły spektrum postaw wobec globalizacji. Większość z nich definiuje globalizację jako proces prowadzący do homogenizacji różnych aspektów świata. Charakterystycznymi wyznacznikami globalizacji według badanych są: komunikacja, gospodarka, handel, rozwój, wspólnota i organizacje. Z uzyskanych odpowiedzi wynika, że leksykon opisujący globalizację poszerza się i zawiera głównie wyrażenia klasyfikujące - charakterystyczne dla mediów - a także coraz więcej wyrażeń obcych.