Frazeologia w reklamie - łakomy kąsek dla edukacji szkolnej - Wacławek, Maria (Z Teorii i Praktyki Dydaktycznej Języka Polskiego, 2005)
Frazeologia nie jest martwą nauką ani encyklopedyczną wiedzą, z którą uczniowie spotykają się jedynie podczas edukacji szkolnej. Ustalone, semantycznie nieregularne połączenia wyrazowe – ekwiwalenty pojedynczych leksemów – młody człowiek napotyka w wielu, mniej lub bardziej oficjalnych, sytuacjach życiowych. Artykuł przedstawia wybrane zagadnienia frazeologiczne i ma na celu pomóc nauczycielom uwrażliwić uczniów na procesy zachodzące we współczesnej polszczyźnie. Treści dydaktyczne – dotyczące innowacyjności oraz błędu frazeologicznego – mogą zostać wprowadzone w nowy, atrakcyjny dla uczniów sposób. Analizując reklamy, autor ukazuje różne sposoby wykorzystania frazeologizmów – od użycia ich kanonicznych form idiomatycznych, poprzez mniej skomplikowane modyfikacje (np. dodanie nowego składnika lub zastąpienie jednego z nich), aż po aluzyjne odniesienia. Frazeologia stanowi bogate źródło pomysłów na tworzenie chwytliwych i atrakcyjnych sloganów. Autor zachęca nauczycieli do prowadzenia zajęć poświęconych idiomom w reklamie, co może okazać się bardziej interesujące dla uczniów oraz ułatwić im proces nauki i zapamiętywania nowego materiału.